Τρ01192021

ΑνανέωσηΤρ, 19 Ιαν 2021 11am

Ο Ugur και η Oezlem ερωτεύτηκαν & έγιναν "τρελοί" ερευνητές: Σήμερα ο πλανήτης τους ευγνωμονεί για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Μεγάλο ενθουσιασμό έχει προκαλέσει από χθες η είδηση πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν οι εταιρίες Pfizer και BioNTech, διαπιστώθηκε πως ήταν «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από την Covid-19», σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3.

Επίσης, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η ιστορία ενός ζευγαριού επιστημόνων, του Ugur Sahin και της Oezlem Tuereci, που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ανακάλυψη του εμβολίου.

Οι δυο τους βρίσκονται πίσω από την εταιρεία BioNTech και αποτελούν την "Dream team" πίσω από τις ελπίδες του πλανήτη για την σωτηρία από τον κορωνοϊό. 

Ο 55χρονος σήμερα Ugur Sahin γεννήθηκε στην Τουρκία και μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου μετανάστευσαν οι γονείς του, οι οποίοι εργάζονταν στο εργοστάσιο της Ford, όπως αναφέρει η Daily Mail

Ο ίδιος σπούδασε γιατρός και αποφάσισε να γίνει καθηγητής Πανεπιστημίου και να ασχοληθεί με την ανοσοθεραπεία. Ενώ εργαζόταν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Χόμπουργκ γνώρισε την μετέπειτα σύζυγο και συνοδοιπόρο του, Oezlem Tuereci.

Η 53χρονη σήμερα Oezlem, ήταν η κόρη ενός Τούρκου γιατρού μετανάστη στη Γερμανία και τους δυο τους ένωσε το πάθος για την επιστήμη. 

Ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν και μάλιστα, ήταν τόσο "δοσμένοι" και οι δύο στην Ιατρική, που πήγαν στο εργαστήριο ακόμη και την ημέρα του γάμου τους!

Το ζευγάρι ίδρυσε το 2008 την εταιρεία BioNTech, με στόχο να αναζητήσουν περισσότερα "εργαλεία" στην έρευνα σχετικά με τον ρόλο της ανοσοθεραπείας στην καταπολέμηση του καρκίνου. 

Το ίδρυμα των Bill & Melinda Gates επένδυσε 55 εκατ. δολάρια στην εταιρεία και η πορεία τους προς την κορυφή ξεκίνησε. 

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος, πλέον, της BioNTech συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς, σύμφωνα με το Reuters, όπως και η 53χρονη σύζυγός του, η οποία είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.