Πε01282021

ΑνανέωσηΠε, 28 Ιαν 2021 7am

Όλα δείχνουν παράταση του lockdown – Το σχέδιο που εξετάζεται για τα Χριστούγεννα

Επτά στα δέκα νέα κρούσματα πανελλαδικά είναι από τη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για περαιτέρω αστυνομική ενίσχυση στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές αστυνομικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αναμένεται να είναι εξονυχιστικοί. Και αυτό γιατί, μπορεί η κυκλοφορία να έχει μειωθεί αισθητά, ωστόσο οι συναντήσεις σε σπίτια, σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο φαίνεται ότι συνεχίζονται κανονικά.

Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown.

Την επόμενη εβδομάδα οι ειδικοί αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. Το ζητούμενο όμως είναι πόσο απέχουμε από την εορταστική κανονικότητα.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι. Εξετάζεται δηλαδή να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.