Πα07102020

ΑνανέωσηΠε, 09 Ιουλ 2020 2pm

H Πάτρα μέσα στις 10 κορυφαίες Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης

Η «Guardian», την συμπεριέλαβε μέσα στις 10 μικρότερες σε εμβέλεια πόλεις της Ευρώπης που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Το 1983, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη είχε εκφράσει την άποψη ότι η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε χρόνο βάζοντας στο επίκεντρο μία διαφορετική πόλη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο πίστευε ότι οι διαφορετικές κουλτούρες και αξίες της κάθε χώρας θα παρουσιαζόντουσαν μέσα από την εκάστοτε πόλη.

Έτσι, το 1985, το πρόγραμμα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εδραιώθηκε ως θεσμός με πάνω από 60 πόλεις να λαμβάνουν τον ετήσιο φόρο τιμής της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χρονιάς.

Η διάσημη ιστοσελίδα «Guardian», σε πρόσφατο άρθρο της, συστήνει τις 10 μικρές ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφτείς αφού έχουν πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Και οι οποίες έχουν διατελέσει Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.

H Πάτρα λοιπόν βρίσκεται σε ένα κατάλογο με πόλεις από την Νορβηγία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Φινλαδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Δανία και την Ιταλία, η οποία όπως αναφέρεται δεν σε κερδίζει μονάχα λόγω του διάσημου λιμανιού και της πανεπιστημιούπολής της

Η 3.000 ετών ιστορία της, οι ζωντανές γειτονιές της και οι χαμηλές τιμές την κάνουν ένα μέρος που αξίζει να το επισκεφτείς. Στο αρχαιολογικό μουσείο  της πόλης μπορείς να θαυμάσεις μυκηναϊκά κεραμικά και ρωμαϊκά γλυπτά και μωσαϊκά, ενώ ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Άγιου Ανδρέα είναι ο μεγαλύτερος σε όλη την Ελλάδα.

Από το μεσαιωνικό κάστρο έχεις θέα την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Άλλα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι το σπίτι του Κωστή Παλαμά και το Ρωμαϊκό Ωδείο.

Η νυχτερινή ζωή της Πάτρας αρχίζει από την κεντρική πλατεία του Γεωργίου Α’ όπου βρίσκεται και το νεοκλασικό θέατρο Απόλλων. Η Guardian συστήνει την γέφυρα Ρίο-Αντίρριο ως τον καλύτερο τρόπο για να φτάσεις στην πόλη.

Εμείς θα προσθέσουμε ότι και το Καρναβάλι της Πάτρας είναι από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα που αξίζει να ζήσεις! Και από ό,τι φαίνεται ούτε ο κορονοϊός δε σταμάτησε τους καρναβαλιστές να τιμήσουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο, μια γιορτή που πηγάζει από αρχαιοτάτων χρόνων.

Οι άλλες πόλεις που συνθέτουν την 10αδα είναι: Μπέργκεν (Νορβηγία), Σαλαμάνκα (Ισπανία), Σιμπίου (Ρουμανία), Λινζ (Αυστρία), Τούρκου (Φινλανδία), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Πίλσεν (Τσεχία), Άαρχους (Δανία), Ματέρα (Ιταλία).

 

Η χρονιά της Πολιτιστικής

Πάτρα, η «πρωτεύουσα» της Δυτικής Ελλάδας, επιλέχθηκε για το 2006 για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τρίτη Ελληνική πόλη μετά την Αθήνα το 1985 και τη Θεσσαλονίκη το 1997. Η πρωτεργάτης αυτής της πολιτιστικής πρωτοβουλίας ήταν η διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός και Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κα. Μελίνα Μερκούρη. Πρόκειται για έναν ετήσιο θεσμό, του οποίου οι ρίζες εντοπίζονται τη δεκαετία του 1980.

Το κύριο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε επισήμως το Σάββατο 14 Ιανουαρίου με την τελετή εγκαινίων της έκθεσης «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Εφευρέτης και Επιστήμονας», που παρουσίασε 150 σχέδια και πρωτότυπα μοντέλα των εφευρέσεων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η έκθεση φιλοξενήθηκε αργότερα και σε άλλες Ελληνικές πόλεις.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα χωριζόταν στα εξής τμήματα:
  1. Μέρες Έναρξης (10.1 - 21.1)
  2. Μέρες Καρναβαλιού (21.1. - 5.3)
  3. Μέρες Ποίησης και Μουσικής (27.4 - 11.5)
  4. Νέα Σκηνή Αρχαίου Δράματος (19.5 - 4.6)
  5. Ταξιδεύοντας με ... Μουσικές, Θέατρο, Χορό, Κινηματογράφο (8.6. - 6.9.)
  6. Μέρες Θρησκείας και Τέχνης (1. - 30.11.)
  7. Μέρες Παιδικής Τέχνης (1. - 31.12.)
  8. Μέρες Λήξης (28., 29., 30.12.)

 

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολλές εκθέσεις και ποικίλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις καλλιτεχνών και σχημάτων από όλη την Ευρώπη. Για λεπτομερή πληροφόρηση για την πρωτοβουλία «Πάτρα 2006 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος, παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.patras2006.gr.

Πέρα από το κύριο πολιτιστικό πρόγραμμα τα επιπρόσθετα τμήματά του Ευρώπη @ Πάτρα έλαβαν χώρα την περίοδο 10-30 Σεπτεμβρίου 2006. Κύριος στόχος τους ήταν η επίτευξη μίας συνάντησης των Ευρωπαίων πολιτών και η παρουσίαση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της κάθε συμμετέχουσας χώρας με την φιλοξενία ερασιτεχνών καλλιτεχνών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Σ' αυτό το πρόγραμμα συμμετείχε και η Tσεχική Δημοκρατία.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Πάτρα 2006 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» έλαβε χώρα από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαΐου η 1η περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «20 Χρόνια Πολιτιστικές Πρωτεύουσες - Ένα Ταξίδι στον Κόσμο» στην οποία συμμετείχε επίσης η Πράγα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2000.