Τρ01192021

ΑνανέωσηΤρ, 19 Ιαν 2021 11am

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: Το “μαύρο μέτωπο” μπλοκάρει τα έργα του Δήμου: Ο Πατραϊκός λαός θα υπερασπιστεί στην πόλη του από την αντιπολίτευση

Το «μαύρο μέτωπο» συνεχίζει την επίθεσή του ενάντια στα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού. Είναι επικίνδυνοι.

Ενωμένοι σε ενιαία παράταξη, μπλόκαραν σήμερα την ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ στις Ιτιές και τη διαδικασία να γίνει ένα σύγχρονο Πολιτιστικό και Αθλητικό κέντρο, ένα έργο πνοής που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία των νοτίων συνοικιών της πόλης μας.

Με την στάση τους αυτή το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Σήμερα μπλόκαραν επίσης την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, που θα έδινε την οικονομική δυνατότητα στον Κοινωνικό Οργανισμό, να πληρώσει προμηθευτές και μισθοδοσία εργαζομένων.

Ενώ η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται να βρει λύσεις, «χαραμάδες» μέσα στο αντιλαϊκό περιβάλλον και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, για να σταθεί όρθια η πόλη μας, αυτοί συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια.

Συμφωνούν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δήμο, όπως είναι ο αθλητισμός, η λειτουργία των σχολείων, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ένα σωρό ακόμη, ο κατάλογος είναι ατελείωτος, χωρίς πόρους και εργαζόμενους, μεταφέροντας έτσι όλο το κόστος στους δημότες και όλα τα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Αυτό θέλουν και οι κυβερνώντες, σημερινοί και χθεσινοί, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υπάρχουν πάντα χρήματα στα κρατικά ταμεία, ώστε να δίνονται στους διάφορους ομίλους, μέσω «αναπτυξιακών» νόμων και επιχορηγήσεων.

Η επιθυμία τους, ο κρυφός τους πόθος, είναι να μην παράγει η Δημοτική Αρχή έργο για να «εκτεθεί» στα μάτια του λαού της Πάτρας.

Ο λαός όμως έχει κρίση και έχει και λόγο.

Η απόπειρα να εμποδιστεί το έργο της Δημοτικής Αρχής, η στέρηση οικονομικών πόρων, η διάλυση της δημιουργικής πορείας της πόλης μας δεν θα περάσει.

Ο Πατραϊκός λαός θα υπερασπιστεί στην πόλη του.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Οι εμμονές της Κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες και στην κοινή λογική

Η Δυτική Ελλάδα ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο θέατρο του παραλόγου, διαμορφώνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ. Μέσα σε 15 λεπτά ο προϋπολογισμός 57.16 εκ € του προγράμματος εξανεμίστηκε με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα. Καμία κοινωνική προτεραιότητα, καμία ενεργειακή προτεραιότητα. Μόνο μια λοταρία που εκθέτει το κύρος του τεχνικού δυναμικού της χώρας καθιστώντας τους Μηχανικούς διαγωνιζόμενους στην καταχώρηση στοιχείων και με σοβαρό κίνδυνο για την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια.

Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη γρήγορη απορρόφηση παραγνωρίζοντας ότι το σύνολο του Τεχνικού Κόσμου, ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση διαφωνεί με την πολιτική της. Δυστυχώς αλλά αναμενόμενα, η Περιφερειακή Αρχή σιωπά ένοχα μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα μιας και αποτελεί γνήσιο εκφραστή αυτής της πολιτικής.

Όμως η κοινωνική αναγκαιότητα είναι άλλη.

Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του μέσου Ευρωπαϊκού όρου, τότε δεν ψάχνεις ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά το ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, όπως το σύνολο του Τεχνικού κόσμου έχει υποδείξει στην Κυβέρνηση.

Δημιουργείς ένα πρόγραμμα ανοικτό με συνεχώς διαμορφούμενο προϋπολογισμό, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίοι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες. Κατ’ ελάχιστο, ακόμα και με την υφιστάμενη δομή του προγράμματος, δεν αφαιρείς την ιδιότητα του επιλαχόντα αιτούντα, ώστε σε πιθανή αναμόρφωση του προϋπολογισμού ή οριστικοποίησης των δικαιούχων και των αντίστοιχων προϋπολογισμών να μπορέσουν περισσότεροι πολίτες να ενταχθούν.

Δεν δημιουργείς στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Προστατεύεις τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν τον εκθέτεις στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο λαός ξεχνά εύκολα.

Ότι η πανδημία μπορεί να επισκιάσει την κρίση της κοινωνίας για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Ότι οι “λίστες” και τα “λεφτόδεντρα” θα την προστατεύουν για πάντα.

Κάνει λάθος και θα το διαπιστώσει, σύντομα.

«Θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη;» - Προβληματισμοί, ερωτήσεις και προτάσεις, πέντε χρόνια μετά από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το σπιράλ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υλοποίηση των στόχων του Δήμου Πατρέων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Η Ομάδα Εργασίας #περιβάλλον της δημοτικής παράταξης ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο μελέτης, επαφών και συζητήσεων και καταθέτει δημόσια προβληματισμούς, ερωτήματα και συγκεκριμένες προτάσεις.

Για το σπιράλ, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό και η επιτυχής εφαρμογή του  βασίζεται σε τρεις άξονες, στον σωστό σχεδιασμό, την πολιτική βούληση και την ενημέρωση-συμμετοχή των πολιτών, καθώς όσα τέλεια σχέδια και αν υπάρχουν, όσοι κάδοι και απορριμματοφόρα και αν χρησιμοποιηθούν, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά αν δεν συμμετέχει ενεργά ο πολίτης. Ο Δήμος οφείλει να παρέχει πληροφόρηση και κίνητρα, ώστε να μπορέσει να ενεργοποιήσει στην πράξη τη συμμετοχή των δημοτών και παράλληλα να προκύψουν περιβαλλοντικά οφέλη. Η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και η διαλογή τους στην πηγή είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχή διαχείρισή τους, έτσι ώστε και ο Δήμος να μη χρειάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά –τα οποία θα επωφελείται ο πολίτης- αλλά και το περιβάλλον να επιβαρύνεται στο ελάχιστο δυνατό.

Κατόπιν μελέτης του Εθνικού Σχεδίου, του τελευταίου Περιφερειακού Σχεδίου και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρών, αρχικών επαφών με τους επικεφαλής αρμόδιων φορέων (κ Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας και κ, Νίκο Ασπράγκαθο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων) και περιβαλλοντικών οργανώσεων προέκυψαν οι εξής παρατηρήσεις:

  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων θέτει αισιόδοξους στόχους, οι οποίοι με την υπάρχουσα δραστηριότητα του Δήμου Πατρέων είναι απίθανο να υλοποιηθούν.
  • Ο Δήμος Πατρέων, αν και έχει ψηφίσει ένα λεπτομερές και τεκμηριωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων από το Νοέμβριο του 2015, το οποίο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και προτείνει λύσεις με φθηνό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος (όπως αερόβια υπαίθρια κομποστοποίηση) για τα βιοαπόβλητα των καφέ κάδων, δυστυχώς μέχρι το τέλος του 2020 έχει ελάχιστα δρομολογήσει ή υλοποιήσει από όσα αναφέρονται σε αυτό.
  • Το νέο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Φλόκα (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων-1 Αχαΐας) -του οποίου δρομολογείται η δημοπράτηση- ακόμα και αν λειτουργήσει, δεν θα μπορεί βάσει σχεδιασμού να καλύψει στο 100% τα απορρίμματα που παράγονται στην πόλη της Πάτρας, καθώς θα πρέπει να καλύψει και τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερύμανθου, το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Πάτρας (30%) και το υπόλειμμα των δύο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ΜΕΒ1 Αχαΐας (Φλόκα) και ΜΕΒ2 Αχαΐας (Ξερόλακκα).
  • Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αβέβαιο αν θα σταματήσει να λειτουργεί με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το σπιράλ καταθέτει ένα κείμενο προβληματισμών, επισημαίνοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση αποβλήτων, αφού είναι πασιφανές ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των παρεμβάσεων κατά μία 5ετία.

Παράλληλα, εν όψει της σύνταξης του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Πατρέων, με βάση το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους σχετικούς φορείς (δημόσιους, επιστημονικούς, συλλογικότητες), προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύς διάλογος. Στόχος: οι παρεμβάσεις που θα προταθούν να έχουν ως κεντρικό άξονα  την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την εμπειρία και άλλων δήμων.

Τέλος, επισημαίνεται και πάλι ότι η όλη προσπάθεια για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος βασίζεται όπως και σε όλες τις σύγχρονες πόλεις σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ενεργοποίηση και τη συνεργασία των πολιτών τόσο μεταξύ τους όσο και με το δήμο και αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση και αλλαγή συνηθειών με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθενός μας. Δίχως αυτά, όποια μελέτη και να συνταχθεί, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Απάντηση της ΔΕΥΑΠ για την υδροδότηση στο Άνω Καστρίτσι

Κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, παρουσιάστηκε πρόβλημα υδροδότησης, στον συνοικισμό του Αγίου Ιωάννη, στο Άνω Καστρίτσι.

Η ΔΕΥΑΠ παρενέβη άμεσα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, τροφοδοτώντας τον συγκεκριμένο οικισμό, όταν υπήρχε ανάγκη, από την κεντρική δεξαμενή του Άνω Καστριτσίου.

Αυτό ενόχλησε πρώην στελέχη της Κοινότητας, τα οποία προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με σκοπό να μην ολοκληρωθεί το έργο της ΔΕΥΑΠ, προσφυγή που απορρίφθηκε.

Τα γνωστά «ζιζάνια» όμως, συνεχίζουν να διασπείρουν ψευδείς «ειδήσεις», για δήθεν μολυσμένο νερό στα δίκτυα ύδρευσης του Καστριτσίου και ταυτόχρονα στοχοποιούν με ανυπόστατες κατηγορίες, τον Διευθυντή Ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ.

Η ΔΕΥΑΠ, κάνει συχνούς ελέγχους στα εργαστήριά της, για την ποιότητα του νερού όχι μόνο στο Άνω Καστρίτσι, αλλά και στο σύνολο του Δήμου Πατρέων, τα αποτελέσματα των οποίων, δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΠ (https://www.deyap.gr/).

Οι προβοκάτσιες… madeUSAδεν περνάνε στην Πάτρα.

Τα αποτελέσματα ελέγχου του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών για το νερό του Άνω Καστριτσίου, είναι στη διάθεση του όποιου ενδιαφερόμενου, αποτελούν απόδειξη της αξιοπιστίας της ΔΕΥΑΠ και είναι αποστομωτικά για τους συκοφάντες.

COVID Πατρινό Καρναβάλι 2021» από το σπιράλ - Μια καινοτόμος πρόταση για ένα Καρναβάλι προσαρμοσμένο στην εποχή

Αντιπρόσωπεία της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» απισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Πατρινό Καρναβάλι», κ. Ήρα Κουρή, προκειμένου να της παραδώσει μία πρόταση για τη διεξαγωγή του Πατρινού Καρναβαλιού 2021. Η πρόταση αφορά μία καλά επεξεργασμένη ιδέα για ένα Πατρινό Καρναβάλι προσαρμοσμένο στην εποχή, με πλήρη τήρηση των κανόνων, των μέτρων και των περιορισμών που θα ισχύουν στη χώρα την περίοδο του ερχόμενου Καρναβαλιού.

Το σπιράλ αποφάσισε να πάρει μία πρωτοβουλία και κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση, ως βάση δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «για το Πατρινό Καρναβάλι 2021 υπάρχει ακόμα χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις σε δημοτικό επίπεδο, προκειμένου “να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται” και να κρατήσουμε εν ζωή την πόλη και τον θεσμό της. Η πρόταση βασίζεται στην παραδοχή πως τα μέτρα πρόληψης έχουν την απόλυτη προτεραιότητα, το Πατρινό Καρναβάλι πρέπει να έχει συνέχεια και τα δυο φαινομενικά αντικρουόμενα στοιχεία (COVID-19 και Πατρινό Καρναβάλι 2021) υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν. Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία! Η Πάτρα μπορεί να πρωτοτυπήσει, αποδεικνύοντας τη διαφορετικότητά της».

Η πρόταση αφορά τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού των οποίων την ευθύνη έχει ο Δήμος Πατρέων και η φιλοσοφία της στηρίζεται στα στοιχεία της φιλοσοφίας του σπιράλ: νομιμότητα, λογική, προτεραιότητα η Πάτρα. Κατατέθηκε στην Πρόεδρο του «Πατρινού Καρναβαλιού» με την επιθυμία να τη μοιραστεί με τη σειρά της με το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο Πατρέων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων και ολόκληρη την πόλη.

Η συνάντηση έγινε στα Παλαιά Σφαγεία και από την πλευρά του σπιράλ συμμετείχαν ο επικεφαλής του, Πέτρος Ψωμάς, ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Δούρος, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας  Στάθης Πολίτης και Εύα Αθανασοπούλου, η Σεσίλια Χαρμπίλα ως συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας #Πολιτισμός της παράταξης και η Άκια Σταμάτη που εκπροσωπεί το σπιράλ στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού με το ρόλο του παρατηρητή.